joi, 20 decembrie 2012

Toti vrem sa fim iertati

Cel dintai pacatos sunt eu, este marturisirea pe care o facem in momentul cand mai avem putin pana sa ne atingem de Sfanta Impartasanie.A trebuit sa treaca ceva timp pana cand sa ma dumiresc de ce daca prin Taina Spovedaniei mi-am marturisit si mi s-au iertat pacatele, inca mai sunt pacatos. Mi-am dat seama de un lucru simplu, pe care l-am sesizat doar dupa multe spovedanii: intre momentul cand ne ridicam de la marturisirea si iertarea pacatelor si pana cand mergem la Sfanta Impartasanie: exista un timp, care oricat de mic ar fi, raul din noi sau din afara noastra, incearca sa il folosca prin noi: cu vorba, cu fapta sau cu gandul. 

 din cap.5 Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel
13. Căci voi, fraţilor, aţi fost chemaţi la libertate; numai să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia prin iubire.
14. Căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
15. Iar dacă vă muşcaţi unul pe altul şi vă mâncaţi, vedeţi să nu vă nimiciţi voi între voi.
16. Zic dar: În Duhul să umblaţi şi să nu împliniţi pofta trupului.
17. Căci trupul pofteşte împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceţi cele ce aţi voi.
18. Iar de vă purtaţi în Duhul nu sunteţi sub Lege.
19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, şi ele sunt: adulter, desfrânare, necurăţie, destrăbălare,
20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,
21. Pizmuiri, ucideri, beţii, chefuri şi cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am şi spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.
22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,
23. Blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege.
24. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele.
25. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să şi umblăm.
26. Să nu fim iubitori de mărire deşartă, supărându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii.

Pregatindu-ma pentru spovedanie, de-a lungul timpului, a aparut dorinta de a-mi cunoaste toate pacatele pentru ca am vazut cat de bine este sa ma simt usurata de cele pe care le-am marturisit la prima mea spovedanie. M-au ajutat foarte mult cuvintele Sfantului Apostol Pavel  pentru ca mi-au dat raspuns la o intrebare: De ce atunci cand nu imi convine ceva sau ma deranjeaza cineva imediat ma supar? Raspunsul a fost simplu: pentru ca nu am roadele Duhului Sfant. Le-am primit la Botez dar le-am pierdut pe parcurs pentru ca trupul mi-a fost mai drag decat sufletul. 

Duhul Sfant vine in inima noastra daca vrea Tatal sa ni-L trimita. Postul, rugaciunea, spovedania, fapta buna, ne fac prieteni cu Hristos, Sfanta Impartasanie ne uneste cu Hristos care intra in noi si face curat acolo unde noi nu am ajuns, adica ne este slujitor, El, Fiul Tatalui, pentru ca stie cel mai bine unde ii place Acestuia sa sada: in inimi si minti curate. 

Noi strambam din nas cand stam langa cineva care miroase urat. Duhul Sfant se roaga pentru noi sa ne spalam sufletele pentru ca Imparatia are o multime de bunatati si ne este destinata chiar noua. Trebuie sa aflam ce ne desparte de ea, sa ne cerem iertare, sa fim iertati, sa nu mai gresim. Fara un parinte duhovnic nu vom reusi sa restabilim linistea in noi. Ne convine, nu ne convine, iertarea trebuie sa ne-o daruiasca altcineva decat noi pentru ca daca vine doar din partea nostra nu este deplina, pentru ca noi ne gasim repede scuze si argumente atunci cand gresim.

Rugaciunea inainte de a merge la spovedanie: http://www.iasi-parohiadacia.ro/rugaciuniinaintedespovedanie.php

Parintele Cleopa  Indreptar de Spovedanie
http://www.scribd.com/doc/22764206/Parinete-Cleopa-Indreptar-de-Spovedanie
Valeriu Gafencu: Indreptar la spovedanie
http://valeriugafencu.wordpress.com/about/indreptar-la-spovedanie/

Arhimandrit Atanasie Anastasiou Spovedania Îndrumar
http://www.scribd.com/doc/411371/Spovedania-Indrumar-Atanasie-Anastasiou-

 Lista pregatitoar de spovedanie http://www.razbointrucuvant.ro/2011/11/23/lista-pregatitoare-de-spovedanie-de-la-fericitul-parinte-martir-constantin-sarbu-indreptar-orientativ-pentru-cercetarea-constiintei/
 

Niciun comentariu: