joi, 5 mai 2016

Despre barbati si incaltaminte barbateasca

Hristos a Inviat!

Astazi este praznuit un Sfant drag multor persoane. Sfantul Mucenic Efrem cel Nou. Am aflat ca la Manastirea Radu Voda este asezat spre inchinare un fragment din sfintele moaste.

http://basilica.ro/moastele-sfantul-efrem-cel-nou-la-manastirea-radu-voda/

In apropierea Podului Grozavesti, la Biserica Parohiei Caramidarii de Sus, alaturi de Papucelul si Crucea Sfantului Cuvios Gherasim Kefalnitul se afla si Papucelul Sfantului Mc Efrem cel Nou. 

https://parohiacaramidariidesus.wordpress.com/sfintii-parohiei/

Si daca tot am pomenit de Papuceii Sfintilor, sa pomenim si pe Sfantul Ierah Spiridon, despre care am citit ca pleaca la plimbare prin lume, sa ajute, chiar si asa, in papucei, dupa foarte multi ani de la adormire:http://sfantulnectarie-babylenuta.blogspot.ro/2010/07/papuceii-sfantului-spiridon.html
Spre deosebire de celelalte sfinte moaşte, cele ale Sfântului Spiridon dispar frecvent din raclă, venind la cei care îi cer ajutorul cu credinţă şi cu lacrimi, şi face nenumărate minuni. De aceea, multe spitale îi poartă numele şi au în incinta lor o Biserică cu hramul Sfântului Spiridon. Sfântul Spiridon vine cu sfântul său trup la cei bolnavi, care îi cer ajutorul şi îi vindecă.

Ca dovezi ale plecării Sfântului Spiridon din raclă arătăm următoarele:

- clericii şi credincioşii văd că, pentru o perioadă scurtă de timp, lipseşte trupul său din raclă; - când Sfântul revine în raclă, trupul său este cald şi prăfuit; - în fiecare an îi sunt schimbate încălţările, care sunt uzate şi impregnate cu praf şi iarbă; este şi motivul principal pentru care Sfântul Spiridon este ales patron al cizmarilor; - în timpul procesiunilor religioase, Sfântul Spiridon este purtat în raclă stând în picioare; - în Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, de peste 1600 de ani, credincioşii cântă (Icosul al 6-lea):

"Bucură-te, că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, al cărui trup săvârşeşte astăzi minuni; Bucură-te, că încălţămintele tale slujesc drept dovadă".

Nu asta i se pare insa cea mai mare dintre minunile care s-au petrecut aici. Exista si o alta, mai mare. S-a intamplat anul trecut, atunci cand bisericuta a primit din Grecia, in semn de pretuire, papucul de matase rosie cu care au fost incaltate moastele Sfantului Spiridon. Acolo, in insula Corfu, Sfantul Spiridon e considerat calator. Pleaca noaptea din racla, acolo unde este chemat. Din cauza asta, o data pe an, trupul intreg al Sfantului este dezbracat de vesmintele de ierarh si imbracat cu altele noi. Racla cu tronul arhieresc se deschide, iar vesmintele vechi se taie si se impart celor mai vrednice biserici ortodoxe din lume. Ei bine, in caseta primita la Bucuresti, papucul Sfantului era putin tocit. Iar alaturi se aflau... doua firicele de iarba! Calugarii din Corfu le gasisera lipite de talpa papucului. E absolut imposibil ca cineva sa le fi bagat acolo. Se lipisera singure, in ultima calatorie a Sfantului. Asta i se pare parintelui Iordache cea mai mare minune petrecuta aici, de cand este el preot. Mai mare decat toate vindecarile, decat toate zidurile cladite in jurul sau. Aceasta. Cele doua firicele de iarba.

Niciun comentariu: